Tatai vár – Tata

Az Öreg-tó partján áll Tata nevezetessége, az Öregvár. A vizesárokkal körülvett várkastélyt XIII. századi eredetű. A Lackffy család kezdeményezésére az 1300-as évek végétől folyamatosan épült és átépült. A XIV-XV. században előbb gótikus, majd reneszánsz stílusban bővítették és átalakították.

A vár 1397-től királyi birtokká vált. Luxemburgi Zsigmond (1387-1437) és Hunyadi Mátyás (1458-1490) királyok idején élte fénykorát, mint nyári királyi kastély. Mátyás idején a reneszánsz palotát az ország legszebb épületei közé sorolták. A török hódoltság alatt, a XVI. századtól megpróbálták a végvárrendszerbe illeszteni, 1568 után kiépült az olasz bástyás vár.

Igazi erődítménnyé azonban így sem vált, s többször cserélt gazdát a harcok során. Mai formáját a XIX. században nyerte el. A vár falai a romantikus építészet stílusjegyeit tükrözik, melyet az egykor itt élt Eszterházy családnak köszönhetünk. Az Öreg-tó partján álló építmény ma is szemet gyönyörködtető látvány. 1954–től múzeumként üzemel, jelenleg a Kuny Domokos Megyei Múzeumnak ad otthont.

Vélemény, hozzászólás?