Jászai Mari Színház – Tatabánya

A színházi életet az 1964-ben megalakult Bányász Színpad alapozta meg, majd 1980-ban megalakult az Orpheusz Színház, amely már államilag is támogatott alternatív színházként működött. Majd létrejött a Komárom Megyei Játékszín, ami 1989-ben költözött a Népházba. A színház 1994-ben vette fel Jászai Mari nevét.

A színház otthonát, a jelenleg rekonstrukciós munkák alatt álló Népházat 1917-ben adta át a város bányász lakóinak a Magyar Általános Kőszénbánya Részvénytársulat (MÁK Rt.). Érdemes azt tudni, hogy Tatabánya 1902-ben lett közigazgatásilag önálló helység, a bányatelep addig Alsógallához tartozott. A képen is látható szép, szecessziós épület már átadásakor is kiemelkedett a bányák és az újonnan nyíló üzemek sivár világából, vele szemben pedig épp a Tulipános Ház állt, az akkori tisztikaszinó. Az urak ide, a munkások pedig oda jártak szórakozni. Ennek megfelelően a Népházban alkalmi színházi társulatok és zenekarok léptek fel, de olykor fogadásokat is tartottak benne. Az építettő nagy álma az volt, hogy Budapestről lecsábítsa a kor nagy színésznőit, hogy tudásukkal (és bájaikkal) ők szórakoztassák a helyi publikumot.

Rendszeresen 1937-től működött színház Tatabányán, ez azonban társulati keretet csak 1964-ben öltött, a Bányász Színpad megalakulásával. Az együttest Éless Béla irányította, aki országosan is ismertté tette a csoportot. Ezek az akkoriban ideig-óráig megtűrt (rosszabb esetben tiltott) amatőr társulatok rendszerint a hagyományostól eltérő, alternatív színpadi nyelven olyan aktuális, egész társadalmat érintő, kollektív problémákról beszéltek, amelyekről egyébkén nem volt ajánlatos.

A Bányász Színpad vezetését 1973-tól László Tibor vette át, aki 1980-ban megalakította Orpheusz Színházat, amely már államilag is támogatott alternatív színházként működött. 1989. október 1-jén költözött a Népház falai közé a Komárom Megyei Játékszín, s mint Népház Játékszín működött tovább Éless Béla vezetése alatt.

Az intézmény 1991-ben nyerte el a hivatásos színházi rangot, majd 1994-ben vette fel Jászai Mari nevét, amelyben döntő szerepe volt annak, hogy a legendás színésznő nem messze a várostól egy kisfaluban, Ászáron született.

A színház életében jelentős változás akkor állt be, amikor 2001-ben Harsányi Sulyom László lett az igazgató. Lelkes amatőr színházból úgy lett rendre magasszínvonalon teljesítő, igényes művészszínház, hogy közben megháromszorozódtak a bérletesek száma, követendő példát mutatva ezzel mindenkinek, hogyan lehet egyszerre nép(szerű) színházat és az egész ország érdeklődésére számot tartó művészi intézmény csinálni.

Vélemény, hozzászólás?