Szelim barlang – Tatabánya

A barlang a Kő-hegyen a Turul-emlékműtől nem messze Tatabánya egyik legszebb kirándulóhelye, hatalmas szádája már messziről látható. A szép panorámájú, magaslaton lévő Szelim-barlanghoz tanösvény épült, amely a terület értékeit – egy könnyű sétára felfűzve – mutatja meg a kirándulóknak. A barlang jelentős őskori lelőhely.

A Tatabánya felett emelkedő és a városképet meghatározó Kő-hegy nyugati sziklafalában, 198 méter magasságban található a Szelim-barlang. A szakszerű feltárások a 30-as években kezdődtek a különös bemélyedésben. A 45 méter hosszú, 25 méter széles és 12 méter magas teremben az ásatások régi korok emlékeit és eszközeit hozták felszínre.

A Szelim-barlang különleges természeti képződmény: hasonló több is található a mészkőbe vájtan a Gerecse más részein is. A teteje néhány éve beszakadt, 7 méter széles kürtője a felszínen körbejárható.

A 40 ezer éves barlangot az 1930-as években kezdték feltárni, benne az ősember kőszerszámaira és csontjaira bukkantak. A legenda szerint a török hódoltság idején Szelim szultán a barlangba menekült hét környékbeli falu népét a bejártnál rakott máglya füstjével megfojtotta. Más feltételezések szerint ez a tatárok idején esett volna meg, a kutatások szerint is ez a valószínűbb: ezt igazolni látszik az is, hogy a hegy a alatt, Alsógalla mellett Berencse néven létezett egy falu, amelyet szintén a tatárok pusztítottak el és sohasem népesült újra.

A barlang kulturális célú hasznosítására néhány éve színházi előadásokat, irodalmi esteket, fotótáborokat szerveznek a barlangban, illetve a barlang környékén. A közelmúltban filmforgatás helyszínéül szolgált; a helyreállításhoz különleges eljárást kellett alkalmazni.

Érdekesség: Bél Mátyás idejében még Vittlyuk hegyének nevezték a Szent Vit barlangjáról nevezetes hegyet, amely talán Szent Vitus remetéről kapta a nevét. (Szent Vid nevű hegy – és bronzkori erősség – található a Kőszegi hegységben, sőt, Gerecse-hegy és Gerecs-mezeje néven is jelöltek földrajzi helyeket: ezek jelentése határ, gyepű, mezsgye lehetett. A Kőszeg közelében lévő hegynek ma Tábor-hegy a neve).

A barlang a Kő-hegyen a Turul-emlékműtől nem messze Tatabánya egyik legszebb kirándulóhelye, hatalmas szádája már messziről látható. 42-45 m hosszú, 12-14 m széles csarnoka van több oldalággal és két bejárattal. Kupolája beszakadt, 7 méter széles kürtőjét a fennsíkon körbe lehet járni. A második kürtőt nem régen bontotta ki a Gerecse Barlangkutató és Természetvédő Egyesület, s remény van arra, hogy a barlang tovább folytatódik.

A barlangban az 1930-as években Gál István végzett ásatásokat, de ennek az eseménynek nyomát nem találták. Igaz, a 19. század végén egy jóságos bánhidai anyóka, Oroszlánszkiné hátára kötött batyuban lehordta az ott talált csontokat és ezek későbbi elemzésekor kiderült, hogy tatárjárás koriak. A kerámiák is ebből az időből származnak. A városi önkormányzat egy geológiai és botanikai tanösvényt építetett, és a barlangig új lépcsősort kivilágítással.

Vélemény, hozzászólás?