Turul Emlékmű – Tatabánya

A Tatabányától északkeletre lévő Kő-hegy város felé néző sziklaperemén, törtkőből rakott, csonka gúla talapzaton, nagyméretű, kiterjesztett szárnyú, nyitott csőrű bronz madár. Karmai közt karddal, fején stilizált, aranyozott, magyar szent koronával. Talapzatán feliratos tábla. Állították 1907-ben, Donáth Gyula szobrász elképzelései alapján. Felújították 1992-ben.

 turulmadar     turulmadar3

Feszty Árpád festőművész kezdeményezésére a millennium idején megalakított Emlkékmű Bizottság Donáth Gyula (1850-1909) szobrászművészt bízta meg a szobor elkészítésével, a kiviteléssel pedig a Zellerin Rt.-t. Anyagi okokból 1896-ra nem készült el, csak 1907-ben avatták fel.

fortepan_27107

Az alkotás Európa egyik legnagyobb madárszobra. Mint a honfoglalást idéző emlékmű azt a hét alkotásból álló sorozatot egészíti ki, amelyeket a millennium kapcsán készítettek és állítottak fel a történelmi Magyarország területén. A hét műemlék – Turul madarat ábrázoló oszlop, illetve épület – Dévény, Nyitra, Munkács, Brassó, Pannonhalma, Zimony, Pusztaszer területén is állt. Hasonló madár-emlékmű áll a budai várban. A mai országhatárokon kívül eső emlékműveket a huszas években lebontották, sok helyütt elpusztították.

turulmadar2

Az alkotás Európa egyik legnagyobb madárszobra. A millennium kapcsán Komárom vármegye közössége döntött a bánhidai emlékmű felállításáról, ám pénzhiány miatt csak 1907-ben avathatták fel. Az eltelt száz év alatt többször került veszélybe a léte: 1926. május 10-én gróf Klebesberg Kunó kultuszminiszter elrendelte a bánhidai millenniumi Turul bronzszobor helyreállítását, amit a kommunisták 1919-ben alaposan megrongáltak. A hatalmas ércmadár kijavítását Keviczky Hugó szobrászművészre bízták. A Rákosi-korszakban a lebontását fontolgatták, ám a merész elképzelésekből végül nem lett semmi. A 90-es években ismét rászorult a felújításra: 1992-ben másodszor is felavatták. Az eredeti szobor váza a szabadtéri múzeum udvarán látható.

A jeles alkotás felállítása óta Bánhida, majd mára Tatabánya meghatározó jelképévé vált. A helyiek történelni tudatában mindig is élénken élt a bánhidai csata legendája, amit egész Komárom vármegye fontos történelmi eseményként kezelt. Jókai is foglalkozott vele írásaiban, Feszty Árpád pedgi meg is festette: a kép eredetije az Észak-Komáromi Duna Múzeumban látható, másolata a tatabányai városháza nagytermében. A város címerében is szerepel. Korábban éveken át fesztiválokat tartottak a környékén, ma inkább kirándulóhely.

A madárszobor környékéről csodálatos panoráma nyílik a környékre. Szép időben ellátni a Oroszlányig, Tatáig, olykor Komárom fehér épületei is idevillannak. A Pannonhalmi dombság körvonalai is láthatóak tiszta időben a Kő-hegyről; és Pannonhalmáról is látni a Vértes, Gerecse körvonalait.

A Kő-hegy tetején néhány éve az önkormányzat Turul-tanösvény néven alakított ki egy másfél kilométeres útvonalat a Turul és a Szelim-barlang között, amely bemutatja a Vértes és a Gerecse jellegzetes kőzeteit, növény- és állatvilágát. Felújították a turistajelzéseket, tárgyakat és kiépítették a vízvezetéket, a világítást.

Vélemény, hozzászólás?